Tarım ve Orman Bakanlığı, belediyelerin topladığı ancak daha sonra geri bıraktığı sokak hayvanları için 81 ile genelge gönderdi. Gazipaşa’da başıboş sokak köpeklerinin toplanmaması halinde, Gazipaşa Belediyesi’ne her bir hayvan için 71 bin 965 TL idari para cezası uygulanacak. Yeni düzenlemeye göre, bakımevine alınan köpeklerin tekrar sokağa bırakılması yasaklandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, başıboş sokak köpekleri konusunda 81 ile genelge göndererek belediyelerin sorumluluklarını hatırlattı. Genelgede, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında, nüfusu 25 binin üzerinde olan belediyelerin hayvan bakımevlerini kurması ve mevcut bakımevlerini iyileştirmesi için 31 Aralık 2028’e kadar süre tanındığı ancak köpeklerin toplanarak bakımevlerine götürülmesi ile ilgili hükümlerin 2024 itibarıyla yürürlüğe girdiği belirtildi. Bu çerçevede, yerel yönetimlerin başıboş sokak köpeklerini barınaklara toplama yükümlülüğünü geciktirmesi mevzuata aykırı sayılacak ve bakımevlerine alınan hayvanların tekrar sokağa bırakılması kesinlikle yasak olacak. Genelgede yer alan en çarpıcı detay ise bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde her bir köpek için 71 bin 965 TL idari para cezası uygulanacağı oldu.
BELEDİYE CİDDİ CEZALARLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİR
Bu düzenleme, Gazipaşa’da sokak köpekleriyle ilgili uzun süredir devam eden tartışmaları yeniden gündeme getirdi. İlçede başıboş köpek sayısının fazla olması ve halen yeterli kapasitede bir hayvan bakımevinin bulunmaması, Gazipaşa Belediyesi’nin ciddi para cezalarıyla karşı karşıya kalabileceği yorumlarına neden oldu. Eğer başıboş sokak köpekleri toplanmaz ve barınaklara alınmazsa, belediyeye her bir hayvan için 71 bin 965 TL idari para cezası uygulanması söz konusu olabilir.
YEREL YÖNETİMLER HIZLI HAREKET ETMEK ZORUNDA
Yetkililer, sokak hayvanlarıyla ilgili yasal düzenlemelere uymayan belediyelerin ciddi mali yükümlülüklerle karşı karşıya kalacağını vurgularken, Gazipaşa Belediyesi’nin bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu. Hem vatandaşların güvenliği hem de hayvanların refahı için kalıcı ve sürdürülebilir çözümler üretilmesi gerektiği belirtiliyor.
9167,58%0,98
38,54% 0,33
43,62% 0,20
4016,84% 0,33
6526,84% 0,67