Kurban Bayramı öncesi hazırlıklar sürerken, Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, kurbanlık hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklara karşı vatandaşları uyardı. Kurban seçimi ve kesim sürecinde hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, bu hastalıkların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
“KURBAN KESİMİ HASTALIK TAŞIYABİLİR”
Kurbanlık hayvanlarda bulunan bazı hastalıkların doğrudan insanlara bulaşabildiğini belirten Dr. Çelik, bu hastalıkların genel olarak hayvanla temas sırasında ya da çiğ/az pişmiş et tüketimiyle bulaştığını ifade etti. Zoonoz hastalıkların ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini vurgulayan Çelik, “Kurban Bayramı’nda uygunsuz ortamda yapılan kesimler sadece çevreyi kirletmekle kalmaz, aynı zamanda halk sağlığını da tehdit eder. Kesim sırasında gerekli önlemler alınmazsa brucella, kuduz, şarbon, salmonelloz, verem, kist hidatik ve toksoplazmozis gibi tehlikeli hastalıklar bulaşabilir” dedi.
ETİN OLGUNLAŞMASI BEKLENMELİ, İYİ PİŞİRİLMEDEN TÜKETİLMEMELİ
Dr. Eşşe Çelik, kurban etinin kesildikten hemen sonra değil, en az 20-24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini vurguladı. “Etler iyi pişirilmeden tüketilmemeli. Çiğ ya da az pişmiş etler brucella başta olmak üzere birçok mikrobu taşıyabilir. Bu mikrop 60 derecede 10 dakikada, 100 derecede ise sadece 1-2 saniyede etkisiz hale gelir. O yüzden pişirme aşamasına çok dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.
“KİŞİSEL HİJYEN KURALLARINA MUTLAKA UYULMALI”
Kurban Bayramı’nda artan kesim yoğunluğunun kontrolsüz ve denetimsiz yapıldığında halk sağlığını tehdit ettiğini belirten İlçe Sağlık Müdürü Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hayvanların kesimi, yüzülmesi, etin taşınması, saklanması, pişirilmesi ve servis edilmesi gibi her aşamada kişisel hijyen kurallarına uyulması gerekiyor. Eldiven, maske, temiz ekipman ve uygun kesim alanı hem kesim yapan kişinin hem de çevrenin korunması açısından hayati önem taşıyor. Lütfen bu bayramda herkes sorumluluğunun farkında olsun.”
ÇEVRE SAĞLIĞI VE HALK SAĞLIĞI BİRLİKTE KORUNMALI
Dr. Çelik, hem vatandaşların hem de kurbanlık satıcılarının ve kasapların dikkatli davranmaları gerektiğini vurgulayarak, kesimlerin mümkünse belediyelerin belirlediği alanlarda ve eğitimli kişiler tarafından yapılmasının önemine dikkat çekti.Çelik, “Hem insan hem çevre sağlığını riske atmamak için bu kurallara riayet edelim” diyerek sözlerini tamamladı.