Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Gazipaşa Şubesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi olarak kabul edilen Lozan Barış Antlaşması’nın 102. yıl dönümünü düzenlediği konferans ve müzik dinletisiyle andı.
Gazipaşa’da, Lozan Barış Antlaşması’nın 102. yıl dönümü dolayısıyla ADD Gazipaşa Şubesi tarafından anma etkinliği düzenlendi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Gazipaşa Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte, konferans ve müzik dinletisi ilgiyle izlendi.
İMZA TÖRENİYLE BAŞLADI
Etkinlik saat 19.30’da, Emekli Albay Orkun Özeller’in kaleme aldığı kitabın imza töreniyle başladı. Gazipaşalılar, Özeller’in imzasını almak için uzun kuyruklar oluştururken, yazar vatandaşlarla sohbet edip kitaplarını imzaladı.
"LOZAN’IN IŞIĞINDA İLELEBET CUMHURİYET"
Kitap imza töreninin ardından, saat 20.00’de Emekli Albay Orkun Özeller tarafından “Lozan’ın Işığında İlelebet Cumhuriyet” konulu bir konferans verildi. Konferansın açılış konuşmasını yapan ADD Gazipaşa Şube Başkanı Hasan Coşkun, Lozan Barış Antlaşması’nın Türk milleti açısından taşıdığı tarihsel ve hukuki öneme dikkat çekerek şunları söyledi: “Lozan Barış Antlaşması, Türk milletinin emperyalizme karşı verdiği bağımsızlık mücadelesinin uluslararası alanda tescil edildiği bir diplomatik zaferdir. 102 yıl önce imzalanan bu antlaşma ile Misak-ı Millî sınırları büyük oranda kabul ettirilmiş, kapitülasyonlar kaldırılmış, egemenliğimiz yeniden kazanılmıştır. Bu anlaşma sadece bir barış belgesi değil, aynı zamanda Cumhuriyet’in sağlam temeller üzerine kurulmasını sağlayan bir dönüm noktasıdır.”
“LOZAN’I ANLAMAK CUMHURİYETİ ANLAMAKTIR”
Emekli Albay Orkun Özeller ise sunumunda Lozan Antlaşması’nın öncesi ve sonrası süreçleri detaylandırarak, antlaşmanın Cumhuriyet’in kuruluş felsefesiyle olan bağını anlattı. Lozan’ın hâlâ güncelliğini koruduğuna dikkat çeken Özeller, “Lozan sadece geçmişin değil, geleceğin de pusulasıdır. Lozan’ı anlamak, Cumhuriyet’i anlamaktır” ifadelerini kullandı.
ATATÜRK’ÜN SEVDİĞİ TÜRKÜLERLE ANLAMLI FİNAL
Konferansın ardından saat 21.00’de başlayan müzik dinletisinde ise Atatürk’ün sevdiği türkülere ve kahramanlık ezgilerine yer verildi. Müzik programında yerel sanatçılar Ali Aksoy, Hüseyin Ümit Aksoy ve İkbal Şahiner Coşkun sahne aldı. Türk halk müziğinin sevilen eserlerini seslendiren sanatçılar, salonu dolduran izleyicilerden büyük alkış aldı.