TAPUDA 'SUÇ ÖRGÜTÜ' DETAYI

Gazipaşa Tapu Müdürlüğü merkezli soruşturmada iddianame hazırlandı...

GÜNDEM 21.04.2025 03:01:00 0
TAPUDA

Gazipaşa Tapu Müdürlüğü merkezli soruşturmada 5’i tutuklu 14 sanık hakkında hazırlanan 32 sayfalık iddianame, Alanya Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu. İddianamede “Suç örgütü” vurgusu dikkat çekerken, usulsüz işlemler ve para aklama yöntemleri tek tek ortaya kondu.

 

Gazipaşa’da, devletin resmi mühür ve kayıt sistemini kullanarak yıllarca sürdürüldüğü öne sürülen rüşvet, sahtecilik ve malvarlığı aklama ağına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 32 sayfalık iddianame, Alanya Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. İddianame, Gazipaşa Tapu Müdürlüğü’nün merkezinde yer aldığı organize suç yapısını tüm çıplaklığıyla ortaya koydu. İddianamede, aralarında tapu müdürü, müdür yardımcısı, belediye personeli, emlakçılar ve vatandaşların da bulunduğu 14 şüpheli yer aldı. 

 

SUÇ ÖRGÜTÜ DETAYI DİKKAT ÇEKTİ

 

Şüphelilerden 5’i halen tutuklu bulunurken, 9’u tutuksuz yargılanıyor. İddianamede öne çıkan en çarpıcı detay ise Gazipaşa Tapu Müdürlüğü üzerinden yürütülen suçların, sıradan bireysel yolsuzluklardan ziyade organize bir yapı içinde gerçekleştirildiği ve bu yapının açıkça bir suç örgütü olarak tanımlandığı dikkat çekiyor.  İddianamede, Tapu Müdürü Zafer Ç.’nin örgüt lideri olduğu, Hasan D., Gönül B., Mustafa T. ve Hakan Y.nin bu örgüte üye ileri sürülüyor. 

 

ORGANİZE ÇALIŞMIŞLAR

 

İddianameye göre, Gazipaşa Tapu Müdürü Zafer Çapur’un merkezinde olduğu yapıda, müdür yardımcısı Erdal K., belediyeden geçici görevlendirilen Gönül B., bazı memurlar ve Gazipaşa’da emlakçılık yaptığı bilinen isimler organize biçimde hareket ederek tapu kayıtları üzerinde yasa dışı düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemeler, kimi zaman ölmüş kişilerin üzerine taşınmaz tescili, kimi zaman malik isimlerinin değiştirilmesi, bazen de hisse çoğaltılması gibi işlemlerdi. Tüm bu müdahaleler karşılığında yüksek meblağlarda rüşvet alındığı ve bu paraların banka havaleleri, taşınmaz devirleri ya da üçüncü kişiler aracılığıyla sistemden çıkarıldığı tespit edildi.

 

HASAN D. SAVCILIĞA VERDİĞİ DİLEKÇEYLE SÜRECİ BAŞLATMIŞ

 

Dosyanın ortaya çıkmasını sağlayan isim, 20 yıldır emlakçılık yapan ve soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Hasan D. oldu. Savcılığa verdiği dilekçeyle süreci başlatan Hasan D., 2014’ten bu yana Gazipaşa Tapu Müdürü olarak görev yapan Zafer Ç.’nin kendisinden işlemler için 20 ila 30 bin TL arasında rüşvet talep ettiğini, taleplerin son yıllarda yoğunlaştığını, hafta sonları kamera kayıtlarının kapatıldığı ortamlarda memurlar ve Gönül Bozkurt’un da katılımıyla kayıt dışı işlemler yapıldığını anlattı. Hasan D., sadece kendisinin değil, Gazipaşa’daki birçok emlakçının bu yapının işleyişini bildiğini, bazı işlemlerin doğrudan para verilmeden yapılmasının mümkün olmadığını belirtti.

 

MASAK raporları ve Tapu Kadastro Müfettişlerinin hazırladığı ön inceleme raporları, Hasan D.’nin beyanlarını doğruladı. Gönül B.’nin hesabına Hasan D. tarafından 983 bin TL ve 152 bin TL olmak üzere iki ayrı havale yapıldığı, ardından 70 bin Euro’nun çekildiği tespit edildi. Ayrıca, bu paraların bir kısmının Zafer Ç.’nin kızı adına Kahyalar Mahallesi’nde taşınmaz satın almak için kullanıldığı belirlendi. 

 

ÖLÜ KİŞİLER ADINA İŞLEM YAPILDI

 

Skandalın boyutu, ölü kişiler adına işlem yapılmasıyla daha da derinleşti. İddiaya göre, Pazarcı Mahallesi 1868 ada 1 parsel üzerinde yapılan bir işlemde, “Veli oğlu Mehmet” isimli ölmüş bir kişiye ait olan taşınmazın, Tapu Müdürlüğü tarafından sağ bir kişi olan Mehmet K. adına geçirildi. Ardından bu tapu, Ali Ş. isimli kişiye 2 milyon 600 bin TL’ye satıldı. Satıştan elde edilen gelirin 250 bin TL’si Mehmet K.’ya, 950 bin TL’si Gönül B.’ye, 1 milyon 400 bin TL’si ise Zafer Ç.’nin kızına alınan araziye aktarıldı. 50 bin TL ise komisyon adı altında Hasan D. tarafından alındı. Bu olayda Tapu Müdürü, memurlar ve bazı tanıkların beyanlarının çeliştiği, ancak resmi yazışmalar, banka hareketleri ve HTS kayıtlarıyla işlemlerin Zafer Ç.’nin bilgisi dahilinde gerçekleştiği net şekilde ortaya kondu.

 

RÜŞVET GELİRLERİNİ BÖYLE AKLAMIŞLAR

 

İddianameye göre, tapu müdürü Zafer Ç.’nin kızı Nilşah Ç. ve diğer kızı Belinda Ç. Ç.’nin üzerinden rüşvet gelirlerini taşınır ve taşınmaz mallara dönüştürdüğü tespit edildi. Belinda Ç. Ç.’nin üzerine kayıtlı Mercedes-Benz marka bir araç ile Nilşah Çapur’un üzerine kayıtlı Gazipaşa Karalar Mahallesi’ndeki taşınmazlar, bu kapsamda suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu kapsamında değerlendirildi​.

 

ŞÜPHELİLERDEN 5’Sİ TUTUKLU, 9’U TUTUKSUZ YARGILANIYOR

 

Tüm bu olayların ortaya çıkmasıyla başlatılan soruşturmada 14 kişi hakkında işlem yapıldı. Şüphelilerden 5’si tutuklu. Başta Tapu Müdürü Zafer Ç. olmak üzere, Gönül B., Hasan D., Mustafa T. Ve Hakan Y. cezaevine gönderildi. Diğer şüphelilerden Müdür Yardımcısı Erdal K., Mehmet E., Abdullah A., Belinda Ç. Ç., Nilşah Ç., Mehmet K., Mahmut A., Mustafa E., ve Emrullah K. hakkında ise serbest yargılama kararı alınmıştı. Şüpheliler Türk Ceza Kanunu’nun 252, 220, 204, 257 ve 282. maddeleri kapsamında; “Rüşvet alma/verme”, “Suç örgütü kurmak”, “Resmi belgede sahtecilik”, “Görevi kötüye kullanma” ve “Malvarlığı aklama” gibi suçlarla yargılanacak.

 

İŞTE İSİMLER VE SUÇLARI

İddianamede yer alan sanıkların isimleri ve üzerlerine atılı suçlar şu şekilde: 

 

1. ZAFER Ç.

İddia: Suç örgütü kurmak, rüşvet almak, resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanmak, malvarlığı aklama.

Sevk maddesi: TCK 220/1, 252/2, 204/2, 257/1, 282/1, 282/3, 282/4 ve 53

Durumu: Tutuklu

 

2. GÖNÜL B.

İddia: Suç örgütüne üye olmak, rüşvet almak, malvarlığı aklamak

Sevk maddesi: TCK 220/2, 252/2, 282/1, 282/4 ve 53

Durumu: Tutuklu

 

3. HASAN D.

İddia: Suç örgütüne üye olmak, rüşvet vermek

Sevk maddesi: TCK 220/2, 252/1 ve 53

Durumu: Tutuklu

 

4. MUSTAFA T.

İddia: Suç örgütüne üye olmak, rüşvet vermek

Sevk maddesi: TCK 220/2, 252/1 ve 53

Durumu: Tutuklu

 

5. HAKAN Y.

İddia: Suç örgütüne üye olmak, rüşvet vermek

Sevk maddesi: TCK 220/2, 252/1 ve 53

Durumu: Tutuklu

 

6. ABDULLAH A.

İddia: Rüşvet vermek

Sevk maddesi: TCK 252/3-1 ve 53

Durumu: Serbest

 

7. MEHMET E.

İddia: Rüşvet vermek

Sevk maddesi: TCK 252/1 ve 53

Durumu: Serbest

 

8. MEHMET K.

İddia: Rüşvet almak

Sevk maddesi: TCK 252/2, 252/6 ve 53

Durumu: Serbest

 

9. MUSTAFA E.

İddia: Rüşvet vermek

Sevk maddesi: TCK 252/1 ve 53

Durumu: Serbest

 

10. BELİNDA Ç.Ç.

İddia: Rüşvet almak, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklamak

Sevk maddesi: TCK 252/2, 252/6, 282/1, 282/4 ve 53

Durumu: Serbest

 

11. NİLŞAH Ç.

İddia: Rüşvet almak, suçtan elde edilen malvarlığı değerlerini aklamak

Sevk maddesi: TCK 252/2, 252/6, 282/1, 282/4 ve 53

Durumu: Serbest

 

12. ERDAL K.

İddia: Rüşvet almak, görevi kötüye kullanmak

Sevk maddesi: TCK 252/2, 257/1, 43 ve 53

Durumu: Serbest

 

13. EMRULLAH K.

İddia: Rüşvet vermek

Sevk maddesi: TCK 252/1 ve 53

Durumu: Serbest

 

14. MAHMUT A.

İddia: Rüşvet vermek

Sevk maddesi: TCK 252/1 ve 53

Durumu: Serbest

 

İLK DURUŞMA YAKINDA

 

Alanya Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada ilk duruşmanın önümüzdeki haftalarda yapılması bekleniyor. İlçe halkı süreci merakla takip ediyor.

Anahtar Kelimeler: TAPUDA ' ÖRGÜTÜ' DETAYI